Skip to main content

Podcasts

Dit seizoen kun je naast de afleveringen op tv, ook een podcast beluisteren. 

Aflevering 1: Opvolging

Je zou misschien denken dat een boerderij automatisch van generatie op generatie overgaat, maar zoals bij iedere bedrijfsopvolging komt ook hier heel veel bij kijken. Zowel zakelijk als emotioneel. In deze aflevering praat Jamie met varkenshouder Wim, wiens zoon als beoogd opvolger inmiddels ook in het familiebedrijf werkt. “Maar je moet een bedrijf niet overnemen omdat het moet”. Als (ervarings-) deskundige vertelt Marije hoe zij een paar jaar geleden de melkveehouderij van haar ouders overnam. “Je gaat wel met het levenswerk van je ouders aan de slag”.

Aflevering 2: De Toekomst

Marjolein en Gijs hebben een jong gezin én een boerderij met koeien en kalveren vlak bij een natuurgebied. Dat is een flinke uitdaging voor de toekomst. Ze hebben al veel geïnvesteerd in innovaties voor dierenwelzijn en klimaat. Maar is dat genoeg? Er zijn nog heel veel vraagtekens, maar ze laten zich niet gek maken. “We proberen te denken in kansen. Stilstand is nooit goed voor je bedrijf”. Als deskundige vertelt kennismakelaar Henriëtte hoe zij de kalverhouderij verbindt, bijschoolt en klaarstoomt voor een duurzame toekomst. 

Aflevering 3: Duurzaamheid

Melkveehouder Sandra en haar gezin boeren in balans met de natuur, oftewel natuurinclusief: kruidenrijk grasland dat CO2 opslaat, minder emissie, minder kunstmest en meer biodiversiteit. Wat daarbij komt kijken? Toewijding en openstaan voor verandering. En misschien wel een beetje trots. “Wij hebben in Nederland de laagste footprint per liter melk”. Sandra’s koeien eten voornamelijk gras van eigen land en daarvoor gaan ze als het kan maar liefst 180 dagen per jaar de wei in. Deskundige Bernd Hietberg is dierenarts en weidecoach en hij legt uit hoe complex de weidegang is. 

Aflevering 4: Dierenwelzijn

Nog voordat hij kon praten, wist Bart al dat hij boer wilde worden. Uiteindelijk werden het geen koeien zoals in het gemengde bedrijf waar hij opgroeide, maar kippen - die nu lekker met elkaar rondscharrelen in een één ster Beter Leven stal. Daar is licht en lucht, lekker voer en ruimte, en daar loopt Bart twee keer per dag zijn ronde om te checken of zijn dieren wel gezond zijn. “Je bent een goede boer als je 24/7 met je dieren bezig bent” – in ieder geval in je hoofd. Als deskundige legt dierenarts Jan-Thijs Nijhuis uit hoe belangrijk die dagelijks checks én diergezondheid zijn. 

 

Meer weten of heb je een vraag?

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van de serie? Laat het ons weten, we staan je graag te woord.

Neem contact op